Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the really-simple-ssl domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/skymedic/skymedtechno.com/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the porto-functionality domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/skymedic/skymedtechno.com/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the redux-framework domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/skymedic/skymedtechno.com/wp-includes/functions.php on line 6114
Solunum Cihazı Nedir ? – Skymed Teknoloji

Solunum Cihazı Nedir ?

Açıklamalar

Solunum cihazı, özellikle 2020 yılı içerisinde önemi son derece artan bir cihaz haline geldi. Korona virüs salgını sonrasında “solunum cihazı nedir?” “solunum cihazı nerede satılır?” benzeri sorular daha çok sorulmaya başlandı.

Solunum cihazlarına yoğun talep duyulmasındaki en büyük sebep “yeni tip korona virüsün yol açtığı COVID-19 hastalığından dolayıdır. COVID-19 hastalığına  bağlı olarak hastanın akciğerlerine yerleşen ve burada çoğalan virüs, akciğer zarının enfekte olmasına ve iltihaplanmasına sebep olmaktadır. Bu iltihaplanmaya zatürre (pnömoni) denilmektedir. İşte bu iltihaplanmaya bağlı olarak hastanın akciğerlerini kullanma kapasitesinde ciddi oranda düşüş yaşanmaktadır. Burada devreye solunum cihazı girer. Teknik adıyla ventilatör dediğimiz solunum cihazı, hastanın akciğerlerine oksijen göndermede takviye sağlar. Kısaca solunum cihazı, yapay bir akciğer görevi üstlenir.

Peki solunum cihazı nasıl çalışmaktadır?

Solunum cihazına, ventilatör dendiğini belirtmiştik. Ventilatör kelimesi İngilizce “vantilator” kelimesinin dilimize birebir aktarılmıştır. İngilizce “ventilation” yani “havalandırma” kelimesinden türemiştir. Türkçe karşılığına “havalandırıcı” dersek yanlış olmaz.

Aslında hepimiz yaz aylarındaki yoğun sıcaklardan dolayı vantilatör kelimesini oldukça sık kullanıyoruz. İşte hastanelerde kullanılan hava takviyesi sağlama cihazı olarak solunum cihazlarına da aynı zamanda ventilatör denmektedir.

Solunum cihazlarına teknik olarak yakından bakacak olursak karşımıza 2 tip ventilasyon (hava sağlama) yöntemi çıkmaktadır:

-Non-invaziv Mekanik Ventilasyon

-İnvaziv Mekanik Ventilasyon

Non-invaziv Mekanik Ventilasyon Nedir?

İnvaziv kelimesi, cerrahi işlem gerektiren uygulama anlamına gelir. Non-invaziv kelimesi ise tam tersi olarak, cerrahi işlem gerektirmeyen uygulama anlamındadır.

Yani non-invaziv ventilasyon cerrahi işleme gerek kalmadan uygulanabilen ventilasyon tekniğidir. Bu teknik durumu çok ciddi olmayan hastalarda uygulanabilir. Hastanın ağız ve burun yolunu kapsayan bir maske yardımı ile oksijen destekli solunum cihazına bağlantı sağlanır.

Bu uygulama acil servislerde ve yoğun bakım ünitelerinde kullanılır. Bu uygulamanın yeterli olduğu durumlar şöyle sıralanabilir:

  • Açık bilincin olması
  • Yeterli öksürük refleksi ve yutma fonksiyonu bulunması
  • Kişinin akciğerlerini kullanabilecek şekilde nefes alabiliyor olması
  • Maskenin takılmasında yüzde herhangi bir uyum sorunu bulunmaması